top of page

EN SPÄNNANDE UTVECKLING

BADRUMSRENOVERING

STEG FÖR STEG. 

1. UPPSTART

Vi gör allt för att inte skada något när vi renoverar, och även att damma ner så lite som möjligt. Golv täcks därför med skyddsmattor eller skyddspapp. Varje dag städas arbetsplatsen av. Material, verktyg och maskiner ställs in. Vi ställer alltid in en effektiv luftrenare när vi river och bygger. Det är något som våra kunder uppskattar mycket. 


2. MATERIALINKÖP

Byggmaterial köps in och transporteras till arbetsplatsen löpande efter behov. Vi undviker att göra er bostad till ett lager.

 
3. DEMONTERING

All lös och fast inredning demonteras. Hit hör väggskåp, armaturer, toalettstol, element mm. Vattenledningsrören pluggas (förses med någon form av avstängningsventil) där de kommer in i badrummet och resterande rör inne i badrum demonteras. Rören återanvänds inte. Däremot kan toalett, tvättställ, blandare och dyl. sparas och återmonteras om så önskas.


4. RIVNING

Ytskikt på väggar och golv rivs. Ytskikt kan utgöras av kakel, våtrumsmatta, tapet el. dylikt. Hur omfattande rivningsfasen är beror på vad som skall göras. Skall brunnen eller avloppsrören i golvet läggas om räcker det inte med att riva ytskiktet på golvet utan golvkonstruktionen måste brytas eller bilas upp.

Nytt spångolv och dolda rör installeras efter rivning.


5. AVFALL

Allt rivningsmaterial, byggsopor och riven inredning bortforslas och sopsorteras kontinuerligt. 


6. ÅTERUPPBYGGNAD

I detta skede sker exempelvis regling och byggnad av nya väggar, konstruktion av nytt golv om detta har varit uppbrutet och dragning av el och vattenrör i väggar om du har valt att vattenrören skall vara dolda. I annat fall dras vattenrören utanpåliggande, efter det att kaklingen och fogningen på väggarna är gjord. Eventuellt byggs även nytt tak.  

OSB-skivor monteras på väggarna.

Uppsättning av våtrumsgips samt installation av golvvärmeslingor.


7. UNDERARBETE

Denna fas består av installation av golvvärme, flytspackling av golv, uppsättning av våtrumsgips samt eventuell takmålning. Om det är äldre badrum så byter vi ut golvbrunnar till ny godkänd modell. Detta är en viktig del av badrumsrenoveringen, för att slutresultatet skall bli så bra som möjligt.

• Flytspackling av golv.

• Takmålning

• Fuktspärr på golv och väggar.

8. FUKTSPÄRR
Fuktspärr appliceras på golv och väggar med en tätskiktsfolie och ett tvåkomponentslim. Runt rör och golvbrunnar sätts förstärkningsmanschetter.

Fuktspärren är nödvändig för att förhindra att fukt och vatten som tar sig igenom kakelfogen orsakar fukt- och vattenskador i väggar och golv i det nyrenoverade badrummet.

 

9. KAKELSÄTTNING 

Keramiska plattor sätts på väggar och golv. Plattorna på väggarna kallas för kakel och på golvet klinker. Plattorna kan fås i många olika storlekar och färger, allt från mosaik på några cm till plattor som är över en halv meter långa. 

 
10. FOGNING

Fogarna mellan kakel- och klinkerplattorna fylls med fogmassa, i den färg som du valt för att passa med färgen på plattorna.

Oftast olika fogfärger på vägg och golv. Här kan det vara klokt att inte bara tänka estetiskt, utan även praktiskt. Med tanke på smuts, damm, kalkavlagring mm. Mot tak, fönster och trösklar sätts våtrumssilicon, för att ta upp rörelser i konstruktionen.

11. KOMPLETTERING 

Denna fas av badrumsrenoveringen innefattar montering av nya kromade vattenrör, inkoppling av toalettstol, blandare samt övrig inredning såsom t.ex. kommod, spegelskåp, duschdörrar, krokar, toalettpappershållare, mm. Eventuell montering av handdukstork, bubbelbadkar, samt belysning.

 

12. AVETABLERING 

Arbetet avslutas med byggstädning samt bortforsling av de sista soporna och verktygen.

 
13. BESIKTNING 
Vi utför tillsammans en slutbesiktning där vi förklarar hur allt fungerar. När vi är klara med besiktningen överlämnar vi alla garantipapper och kvalitetsdokument.

Därefter lämnar vi er och låter er njuta av ert nya badrum. 

bottom of page